nice

Ergofast tar energismarta fasader till ny nivå

Nice solpaneler för ventilerade fasader är ett sätt att kombinera estetik med energiproduktion. Solpanelerna för vertikalt montage finns i en mängd färger och kan kombineras med andra typer av fasadskivor i bärverkssystemen.
Vertikala solpaneler i ventilerade fasader ger nya möjligheter att sänka en byggnads energikostnader även på våra breddgrader, de levererar nära nog lika mycket energi som solpaneler som monteras på tak.
– Nice solpaneler finns i en mängd spännande färger vid sidan av det traditionellt svarta. Att ansvarsfullt arbeta för att spara energi och bidra till ett mindre ekologiskt fotavtryck ska inte behöva begränsa möjligheterna till estetiskt tilltalande byggnader, säger Thomas Nordendahl, teknisk chef på Ergofast.
Solpaneler från Nice är tunnare och lättare än traditionella solpaneler. CIGS tunnfilmsteknik
baseras på ett skivformigt, ledande skikt av koppar, indium, gallium och selen (engl. CIGS).
Fördelen ligger i den låga materialanvändningen – kristallina celler är idag cirka 200 mikron tjocka medan skiktets tjocklek på CIGS-absorbenten är mindre än 2 μm – utan att energiprestanda påverkas negativt.
– Nice solpaneler kan användas som dominerande fasadskiva i ventilerade fasader eller
integreras som formgivningselement tillsammans med Alpolics metallkompositskivor eller Mosas keramiska skivor, fortsätter Thomas Nordendahl.

 

Mer